abstract blue design waves

IA în recrutare: beneficiu sau... mit?

Inteligența artificială (IA sau AI) este capacitatea tehnologiilor de a executa sarcini care, în mod obișnuit, necesită inteligență umană, cum ar fi: învățarea, rezolvarea problemelor, percepția, procesarea limbajului natural și luarea deciziilor.

În prezent AI a început a fi utilizat în numeroase domenii, cum ar fi:

  • Medicină
  • Finanțe
  • Transport și educație
  • Resurse Umane
  • Industria vinicolă
  • Business
  • Vânzări B2B


În data de 18- 19 aprilie în Chișinău, a fost organizată AI& Big Data Conference unde s-a discutat despre utilizarea inteligenței artificiale în diferite domenii, inclusiv resurse umane. Am fost uimiți să aflăm că AI este deja utilizat activ de: Google care folosește AI pentru a genera sumarul rezultatelor găsite la căutare și sunt încă multe proiecte în lucru, Chelaris- primul vin creat cu ajutorul IA etc.

AI smart chat bot communicate and answer question with businessmen team. Artificial intelligence.
3D Robot Research Illustration

În domeniul recrutării există și exemple concrete de utilizare AI. De exemplu, chatbot-ul Mya Systems, care se bazează pe IA conversațional și facilitează procesul de recrutare în agențiile de recrutare.

Un alt exemplu este Wade & Wendy, care înregistrează progrese în crearea de scripturi HR personalizate pentru companii. HireBot câștigă popularitate, promițând să automatizeze pe deplin căutarea, selecția și comunicarea cu candidații datorită IA-ului.

Există opinia că IA va înlocui în următorii ani 16% dintre recrutori. Fondatorul CleverStaff, Vladimir Barkhat, sugerează să nu ne îngrijorăm în legătură cu acest lucru deoarece chiar și în recrutare, IA rămâne o problemă deschisă.

Noi, hr outsourcing, susținem ideea că nu e necesar să ne îngrijorăm. Remarcăm că există câteva aspecte, în care inteligența artificială (IA) nu poate înlocui complet rolul unui Specialist HR.

Aspectele care nu permit IA să înlocuiască un specalist HR sunt:


  1. Crearea anunțurilor pentru poziții vacante: pentru căutarea internă este util indicînd o singură dată toți parametrii dar pentru companiile hr outsourcing fiecare anunț are criterii noi. Prin intermediul discuțiilor cu companiile, înțelegem nevoile și cerințele lor exacte și adaptăm anunțurile în consecință. Acest proces necesită abilități de comunicare, înțelegere și adaptabilitate, care sunt mai bine îndeplinite de către un Specialist HR, care poate interacționa direct cu clienții și înțelege specificul fiecărei poziții vacante;
  2. Analiza și evaluarea CV-urilor: Da, IA este un mod mai rapid de a analiza CV-urile indicînd criterii stricte dar există factorul uman și individualitatea. Există candidați care pot avea CV-uri complexe și detaliate, care includ informații despre abilități și experiență valoroasă, dar care în practică nu reprezintă un candidat de succes și invers candidați care au un CV scurt, fără detalii dar în timpul comunicării descoperi un speacialist potrivit pentru jobul tău. Specialiștii HR pot identifica și înțelege mai bine informațiile relevante din CV-uri și pot obține o imagine mai clară a potențialului unui candidat în urma interviurilor și discuțiilor;
  3. Evaluarea contextului și a motivațiilor: În unele cazuri, candidații pot avea perioade de inactivitate (pauze) în experiența de muncă. Acestea pot părea neclare sau lipsite de context pentru algoritmi IA. HR-ul poate aborda aceste aspecte înțelegând motivele din spatele acestor ‘’pauze’’ și evaluând relevanța lor în contextul specific al poziției vacante. Această înțelegere și capacitatea de a comunica direct cu candidații și a afla toate aspectele sunt punctele în care doar AI nu poate face fată.
ai technology robot and human touching fingers

Dar să recunoștem și beneficiile semnificative în multe aspecte ale procesului de recrutare ale IA.

  • Creșterea eficienței deoarece instrumentele și software-ul AI automatizează o serie de sarcini importante, aceastea permit specialiștilor HR să devină mai eficienți în activitatea lor de zi cu zi
  • Creșterea preciziei în muncă- cu ajutorul AI, probabilitatea unei erori umane care afectează aspecte precum calcularea salariilor, gestionarea posturilor vacante este semnificativ redusă
  • Proces decizional îmbunătățit- analiza datelor efectuate cu ajutorul AI permit companiilor să ia decizii corecte, bazate pe informații verificate
  • Economii de costuri- prin automatizarea sarcinilor rutiniere și creșterea eficienței, AI poate ajuta organizațiile să reducă cheltuielile financiare și să minimizeze cheltuieli inutile
  • Justiție și coerență- fiind orientată către date, AI reduce influența prejudecăților în procesele de HR, cum ar fi recrutarea și selecția, ceea ce duce la o luare de decizii mai echitabilă și consecventă
bot, chatter bot, ai, chat bot, 3d, dialog, motherboard, transform, neural, binary, robotic, interactive, rendering, computing, speech, circuit, blurry, hardware, chatting, character, intelligent, robot, assistant, code, brain, help desk, cyber, artificia

Subiectul înlocuirii oamenilor de către inteligența artificială (IA) este complex implicând considerente etice, economice și sociale. Iată câteva puncte esențiale de luat în considerare:

  • Locuri de muncă și economie

IA și automatizarea au potențialul de a înlocui multe locuri de muncă, în special cele care implică sarcini repetitive sau bazate pe reguli stricte. De exemplu, roboții și algoritmii IA sunt deja folosiți în producție, logistică și chiar în unele aspecte ale serviciilor financiare. Totuși, acest proces poate duce și la crearea de noi locuri de muncă în domenii care necesită abilități de gestionare a IA, programare și întreținere a tehnologiilor avansate.

  • Creativitate și empatie

Există domenii în care IA ar putea să nu înlocuiască niciodată complet oamenii, cum ar fi cele care necesită creativitate, empatie și interacțiune umană profundă. Exemple includ artele, anumite aspecte ale educației și îngrijirii medicale, consilierea și rolurile de leadership care implică inspirația și motivarea oamenilor.

  • Etică și responsabilitate

Întrebările etice sunt esențiale în discuția despre IA. Cine este responsabil pentru acțiunile unei IA? Cum ne asigurăm că IA este folosită în mod etic și nu cauzează daune?

  • Cooperare om-IA

Un scenariu ideal ar fi unul în care IA și oamenii lucrează împreună pentru a îmbunătăți productivitatea și calitatea vieții. IA poate prelua sarcinile monotone și repetitive, permițând oamenilor să se concentreze pe aspecte mai complexe și creative ale muncii lor.

3D Artificial Intelligence Brain Illustration

În concluzie, deși IA are potențialul de a înlocui multe locuri de muncă inclusiv specialiștii de resurse umane, el nu va putea înlocui complet oamenii. Este esențial ca societatea să gestioneze această tranziție prin politici publice adecvate, reglementări etice și programe de recalificare pentru a asigura că beneficiile IA sunt distribuite în mod echitabil.

Blue to Cyan Gradient

Find us on social media

Simple Facebook Icon
Simple Instagram Icon
Simple LinkedIn Icon